BRUCE JACK
WIJNMAKER MET EEN MISSIE
Bruce Jack is een bijzondere wijnmaker uit Kaapstad, met een passie voor de natuur. Dat zorgt voor levendige, fruitige en vaak droge wijnen die jouw lentegerechten perfect begeleiden.
Achter de wijnen van Bruce Jack gaat een mooi verhaal schuil. De Zuid-Afrikaanse wijnmaker zet zich wereldwijd in voor het behoud van de natuur. De natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Bruce groeide op in Muizenberg, Zuid-Afrika. Hij woonde aan het strand. Zijn vader, een bevlogen strandjutter, bracht hem van jongs af aan de waarde van de natuur bij. Die liefde vind je terug in zijn bedrijf. ‘Bij Bruce Jack Wines staan we ergens voor. Wij geloven in het gezond maken van de oceaan, klimaatverbetering en het onderwijzen van kinderen. Daar helpen we graag aan mee: we investeren in muziekonderwijs, compenseren onze vluchten met het planten van bomen en verbannen zoveel mogelijk plastic uit ons productieproces.’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/demaker-sfeerbeeld01.bb02439f1dbd.jpg?)
‘Onze wijnen worden gemaakt met respect voor het milieu’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/demaker-sfeerbeeld02.6693c90d968a.jpg?)
LIEFDE VOOR WIJN
Als tiener werkte Bruce in een slijterij, die een van de beste wijncollecties van Kaapstad verkocht. Daar werd zijn liefde voor wijn aangewakkerd. Met zijn diploma Engelse literatuur op zak, vertrok hij naar de Franse regio Entre-deux-Mers om daar als kelderknecht te werken. ‘Op een broeierige nazomermiddag werd ik door de hoofdwijnmaker uitgenodigd voor een vijfgangenlunch met bijpassende wijnen. Ik dronk de beste Bordeaux die ik ooit had geproefd! Vanaf toen wist ik zeker: ik zou er alles aan doen om wijnmaker te worden.’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/demaker-sfeerbeeld03.5f10276bf883.jpg?)
BETOVERENDE PLEK
Hij leerde de fijne kneepjes van het vak bij wijnhandels, importeurs en wijnmakers over de hele wereld. In Australië studeerde hij af aan de wijnopleiding Roseworth. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn thuisland, Zuid-Afrika. Daar begon hij bijna 25 jaar geleden zijn eigen wijngaard, Appelsdrift, gelegen in het zuidelijkste puntje van Afrika op een berg in de Overberg Highlands. ‘Het is een onbeschrijflijk mooie, magische plek’, vertelt Bruce vol trots. ‘Alles komt daar samen: de manier waarop de zon de berg verlicht, de inheemse planten die er groeien en de wilde dieren die er leven. Wijn maken is geen rocket science. Het gaat erom hoe je het doet. Wij verbouwen onze wijnen met respect voor het land, het milieu én onze consument. Bij iedere beslissing die we nemen, staan zij centraal. Daardoor krijgen onze wijnen de X-factor.’
Ook in Chili, Spanje en de VS heeft Bruce Jack Wines wijngaarden. ‘Stuk voor stuk prachtige, kleine en soms honderd jaar oude wijngaarden. Ik ben ervan overtuigd dat je de betoverende energie tot je neemt als je onze wijn drinkt. De magie van de plekken waar onze wijnen vol passie worden verbouwd. Onze smaken zijn levendig, met fruitige en weldadige ondertonen. Eén ding hebben onze wijnen gemeen: ze brengen heel veel vreugde.’
‘Onze Reserve Pinotage is perfect voor een voorjaarsbarbecue’
BRAAISEIZOEN
Elk jaar brengt Bruce Jack Wines drie of vier nieuwe wijnen uit. Altijd met de goede prijs-kwaliteitsverhouding die de wijnen kenmerkt. Als hij thuis op Appelsdrift is, trekt hij bij de lunch graag een fles Reserve Chardonnay open. ‘Smaakt heerlijk bij een biologische salade en vers gevangen vis. Bij de braai (barbecue) van Borrewors (typisch Zuid-Afrikaanse boerenworst, red.) schenk ik het liefst een Reserve Pinotage.’
LEUK OM TE WETEN
- De frisse, fruitige Chenin Blanc is een echte lentewijn. Serveer hem rechtstreeks uit de koelkast. Ideaal als aperitief of borrelwijn.
- Welke wijn je ook kiest van Bruce Jack, hij past sowieso bij je favoriete voorjaarsgerecht. Dat komt doordat de wijnen heerlijk droog zijn. Schenk bijvoorbeeld deze prijswinnende Sauvignon Blanc bij asperges met zalm of curry met groene voorjaarsgroenten.
- Bij een paasbarbecue of stoofschotel past deze fruitige Shiraz ook uitstekend! Zoek je iets anders? Je bent altijd welkom in onze winkels voor persoonlijk advies.
Tekst: Weija Steffens.
DEEL VIA
PROEF! is een uitgave van Gall & Gall bv. Concept en realisatie door MPG.
© 2024 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/nix18.19fafa09a219.png?)
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien