OP BEZOEK BIJ
DE AMBACHTSMANNEN VAN STOKERIJ FILLIERS
Al zes generaties lang produceert het Belgische familiebedrijf Filliers premium spirits: jenever, gin en sinds een paar jaar ook whisky. Een kijkje achter de schermen bij de graanstokerij in Oost-Vlaanderen.
OP BEZOEK BIJ
DE AMBACHTSMANNEN VAN STOKERIJ FILLIERS
Al zes generaties lang produceert het Belgische familiebedrijf Filliers premium spirits: jenever, gin en sinds een paar jaar ook whisky. Een kijkje achter de schermen bij de graanstokerij in Oost-Vlaanderen.
Verscholen tussen de weilanden van de Leiestreek in het pittoreske Bachte-Maria-Leerne ligt Filliers Distillery. In 1880 krijgt het van oorsprong agrarische bedrijf van Karel Filliers een vergunning om een landbouwstokerij te starten. Zo kunnen de jaarlijkse graanoverschotten in de winter worden verstookt tot jenever. Het begin van een succesvol familiebedrijf. Bijna anderhalve eeuw later runt de 28-jarige Benoit Filliers de ambachtelijke graanstokerij. ‘Ik ben erg dankbaar dat ik in mijn vaders voetsporen mag treden. Vijftien jaar geleden is hij overleden – ik was toen twaalf. De herinneringen worden steeds vager, maar door de talloze foto’s die hier hangen en de verhalen die collega’s, klanten en leveranciers over hem vertellen voelt hij dichterbij dan ooit.’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld04.e9bf8112b429.jpg?)
Geheime receptuur
Als we de binnenplaats oversteken, glanzen de koperen ketels ons door de hoge glazen ramen tegemoet. Bijzonder indrukwekkende installaties waarin de distillaten van jenever, gin en whisky worden gestookt. ‘Authenticiteit en innovatie gaan hier hand in hand, zowel in onze producten als in de infrastructuur van ons bedrijf. Het hart van de stokerij is nog steeds hetzelfde als waar het ooit begon. Naarmate de stokerij uitbreidde, plaatsten we moderne en grotere installaties bij. De receptuur van onze graanjenever is nog steeds dezelfde. Alleen gaan we nu innovatief te werk en experimenteren we veel met het finishen van deze spirits op speciale rijpingsvaten. Zo eren we de familierecepten, terwijl we ze in een nieuw jasje steken.’
Van ketel tot fles
Van het malen van het graan, het stoken en rijpen van distillaten tot het afvullen van de flessen: alles gebeurt in huis. ‘Zowel beslag maken als vaten vullen zijn karweitjes waar ik veel energie van krijg.’ Wijzend naar de stookketels, vertelt hij verder: ‘Niet alleen de ketel waarin het distillaat wordt gestookt, ook de rijpingsvaten, de duur van de rijping en toegevoegde aroma’s bepalen mede de smaak en het karakter van onze dranken. Om goed de rijping te monitoren, proeft ons ‘tasting team’ elke dag. Soms is er onderling discussie. Meestal leidt dat juist weer tot innovatieve ideeën over rijping, finishen of nieuwe producten.’ Lachend vervolgt hij: ‘Een keer ben ik vergeten een bepaalde klep te sluiten bij het verpompen van beslag. Toen stond de volledige fermentatiezaal onder 8.000 liter beslag. Dat gebeurt me nooit meer! Mijn opa, Carlos Filliers, heeft ooit iets gelijkwaardigs meegemaakt. Toen stroomde de jenever letterlijk over de straten.’
‘We investeren veel in whisky. Dat is de toekomst’
Toekomstplannen
Ambities heeft Benoit Filliers genoeg: ‘We willen uitgroeien tot wereldspeler in de productie en verkoop van graanspirits, waarbij we 100% in handen van onze familie blijven. Whisky is de toekomst. Daarin zijn we nu enorm aan het investeren. We stoken al 144 jaar, waarbij elke generatie zijn kennis heeft overgebracht op de volgende. Hoe geweldig zou het zijn als ik de ambacht en de kunst van het distilleren kan doorgeven aan mijn kind, de zevende generatie Filliers. Ik teken ervoor!’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld01.2ba46a306779.jpg?)
TE VINDEN IN HET SCHAP
- Benoits favoriet: Filliers Single Rye 8YO.
- Single Rye whisky is gemaakt van 100% rogge, dat proef je ook in de Filliers Single Rye 5YO.
- De oudste graanjenever ter wereld - Barrel Aged Jenever 30 - is van Filliers. Net als de oudste Belgische Single Malt Whisky.
- Filliers heeft ook verfrissende fruitjenevers en smaakvolle creamlikeuren. Of kies voor Filliers Advokaat – serveer bij de paasbrunch met slagroom of als toetje met een bolletje ijs.
- De distilleerderij heeft meerdere gins, gebaseerd op de klassieke receptuur van Filliers Dry Gin 28. Ga jij voor de classic of proef je Blossom of Pink?
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld02.52e3404a2429.jpg?)
Verscholen tussen de weilanden van de Leiestreek in het pittoreske Bachte-Maria-Leerne ligt Filliers Distillery. In 1880 krijgt het van oorsprong agrarische bedrijf van Karel Filliers een vergunning om een landbouwstokerij te starten. Zo kunnen de jaarlijkse graanoverschotten in de winter worden verstookt tot jenever. Het begin van een succesvol familiebedrijf. Bijna anderhalve eeuw later runt de 28-jarige Benoit Filliers de ambachtelijke graanstokerij. ‘Ik ben erg dankbaar dat ik in mijn vaders voetsporen mag treden. Vijftien jaar geleden is hij overleden – ik was toen twaalf. De herinneringen worden steeds vager, maar door de talloze foto’s die hier hangen en de verhalen die collega’s, klanten en leveranciers over hem vertellen voelt hij dichterbij dan ooit.’
Proef Filliers zelf!
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld04.e9bf8112b429.jpg?)
Geheime receptuur
Als we de binnenplaats oversteken, glanzen de koperen ketels ons door de hoge glazen ramen tegemoet. Bijzonder indrukwekkende installaties waarin de distillaten van jenever, gin en whisky worden gestookt. ‘Authenticiteit en innovatie gaan hier hand in hand, zowel in onze producten als in de infrastructuur van ons bedrijf. Het hart van de stokerij is nog steeds hetzelfde als waar het ooit begon. Naarmate de stokerij uitbreidde, plaatsten we moderne en grotere installaties bij. De receptuur van onze graanjenever is nog steeds dezelfde. Alleen gaan we nu innovatief te werk en experimenteren we veel met het finishen van deze spirits op speciale rijpingsvaten. Zo eren we de familierecepten, terwijl we ze in een nieuw jasje steken.’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld01.2ba46a306779.jpg?)
Van ketel tot fles
Van het malen van het graan, het stoken en rijpen van distillaten tot het afvullen van de flessen: alles gebeurt in huis. ‘Zowel beslag maken als vaten vullen zijn karweitjes waar ik veel energie van krijg.’ Wijzend naar de stookketels, vertelt hij verder: ‘Niet alleen de ketel waarin het distillaat wordt gestookt, ook de rijpingsvaten, de duur van de rijping en toegevoegde aroma’s bepalen mede de smaak en het karakter van onze dranken. Om goed de rijping te monitoren, proeft ons ‘tasting team’ elke dag. Soms is er onderling discussie. Meestal leidt dat juist weer tot innovatieve ideeën over rijping, finishen of nieuwe producten.’ Lachend vervolgt hij: ‘Een keer ben ik vergeten een bepaalde klep te sluiten bij het verpompen van beslag. Toen stond de volledige fermentatiezaal onder 8.000 liter beslag. Dat gebeurt me nooit meer! Mijn opa, Carlos Filliers, heeft ooit iets gelijkwaardigs meegemaakt. Toen stroomde de jenever letterlijk over de straten.’
‘We investeren veel in whisky. Dat is de toekomst’
Toekomstplannen
Ambities heeft Benoit Filliers genoeg: ‘We willen uitgroeien tot wereldspeler in de productie en verkoop van graanspirits, waarbij we 100% in handen van onze familie blijven. Whisky is de toekomst. Daarin zijn we nu enorm aan het investeren. We stoken al 144 jaar, waarbij elke generatie zijn kennis heeft overgebracht op de volgende. Hoe geweldig zou het zijn als ik de ambacht en de kunst van het distilleren kan doorgeven aan mijn kind, de zevende generatie Filliers. Ik teken ervoor!’
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/opbezoekbij-sfeerbeeld02.52e3404a2429.jpg?)
TE VINDEN IN HET SCHAP
- Benoits favoriet: Filliers Single Rye 8YO.
- Single Rye whisky is gemaakt van 100% rogge, dat proef je ook in de Filliers Single Rye 5YO.
- De oudste graanjenever ter wereld - Barrel Aged Jenever 30 - is van Filliers. Net als de oudste Belgische Single Malt Whisky.
- Filliers heeft ook verfrissende fruitjenevers en smaakvolle creamlikeuren. Of kies voor Filliers Advokaat – serveer bij de paasbrunch met slagroom of als toetje met een bolletje ijs.
- De distilleerderij heeft meerdere gins, gebaseerd op de klassieke receptuur van Filliers Dry Gin 28. Ga jij voor de classic of proef je Blossom of Pink?
Tekst: Weija Steffens. Beeld: Filliers copyright.
DEEL VIA
PROEF! is een uitgave van Gall & Gall bv. Concept en realisatie door MPG.
© 2024 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
![](https://assets.foleon.com/eu-central-1/de-uploads-7e3kk3/49143/nix18.19fafa09a219.png?)
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien