OP BEZOEK BIJ
DE FIJNPROEVERS VAN ZUIDAM DISTILLERS
Puur natuur. Zo kun je de likeuren, jenevers, gin en whisky van Zuidam Distillers het beste typeren. Een kijkje in de keuken van het familiebedrijf in het Brabantse Baarle-Nassau.
Patrick van Zuidam (52) groeide op tussen de distilleerketels. Hij wijst naar een oude koperen ketel in de ontvangstruimte van het bedrijf. Het was een van de eerste ketels van zijn vader Fred, die in de jaren zeventig besloot om zijn eigen distilleerderij te beginnen. ‘Ik heb mijn halve jeugd in die ketel doorgebracht. Dan moest ik hem schoonmaken, want iedereen in dit vak weet: als een ketel niet goed schoon is, kun je het verder wel vergeten. Als puber heb ik met die ketel mijn eerste distillaat gemaakt, het was nog een ketel met gasbranders aan de onderkant. We hadden het niet breed, maar het was een prachtige tijd.’
Schilderen met smaak
Fred van Zuidam was bezeten van het vak, zegt zoon Patrick niet zonder trots. ‘Mijn vader had een goede baan bij De Kuyper in Schiedam, maar toch wilde hij voor zichzelf beginnen. Vanaf dag één ging hij voor de beste kwaliteit. Ik zal nooit vergeten dat hij tegen me zei: óf je gaat voor de laagste prijs óf voor de hoogste kwaliteit. Mijn vader koos duidelijk voor het laatste. Zondag was de mooiste dag. Dan ging hij naar het laboratorium om in alle rust nieuwe recepten te bedenken. En ik ging dan vaak mee. Het is schilderen met smaak, wat mijn vader deed. En ik hoop dat we dat nog steeds doen.’
‘Ik heb mijn halve jeugd tussen de ketels doorgebracht’
Rustig rijpen
Van begin af aan maakt Zuidam ambachtelijke kwaliteitsproducten. Ook nu Patrick het familiebedrijf samen met zijn broer Gilbert runt, is dat nog steeds zo. Dat het bedrijf de afgelopen jaren flink is gegroeid en zijn producten over de hele wereld verkoopt, zien we als we even later in de grote opslaghal rondlopen. Zo ver het oog reikt, zie je hier duizenden houten vaten liggen. Jenevers, whisky’s en likeuren liggen rustig te wachten tot ze rijp genoeg zijn om gebotteld te worden. ‘Het mooie van dit vak is dat je vandaag iets maakt wat je pas over tien of twintig jaar verkoopt’, zegt Patrick. ‘Dus je moet wel een beetje in de toekomst kunnen kijken.’
Fijnproevers
Even later staan we in een ruimte waar een indrukwekkende hoeveelheid ketels staat, alle goed voor een inhoud van duizenden liters. Van Zuidam draait een kraantje open en schenkt een klein beetje in een glas. ‘Proef maar, dit is het hart van het distillaat. Het alcoholpercentage is meer dan 70 procent, maar toch is de smaak niet scherp. En dan zijn we nog maar aan het begin van het distilleerproces.’ Sommige mensen associëren jenever inderdaad met dat scherpe, kleurloze drankje dat je opa op een verjaardag dronk. ‘Dat heeft weinig te maken met wat wij hier doen. Wij maken jenevers met een rijke smaak. Daarmee bedoel ik dat je meerdere lagen in de smaak kunt onderscheiden. Wat betreft aroma, mondgevoel en smaakbeleving is onze oude jenever goed te vergelijken met een mooie whisky.’
‘Wij maken jenevers met een rijke smaak’
Whisky van Hollandse bodem
Het is daarom geen toeval dat het maken van een eigen whisky op het lijstje van de familie stond. Met Millstone Whisky is die droom uitgekomen, de eerste whisky van Hollandse bodem, die inmiddels in meerdere varianten te koop is. Kan dat wel, een Hollandse whisky? ‘Misschien dat mijn vrienden uit Ierland en Schotland het iets anders bekijken,’ lacht Patrick, ‘maar Nederland is bij uitstek een land waar je whisky kunt maken. Nederland is een van de oudste distillerende naties van de wereld, wij beheersen dat ambacht in al onze vezels.’ Dat blijkt wel als je bedenkt dat Millstone 100 Rhye – een whisky die voor 100 procent gedistilleerd is uit rogge – op de World Whiskies Awards voor het tweede achtereenvolgende jaar is uitgeroepen tot de beste roggewhisky. Zo’n prijs in ontvangst nemen is mooi, maar nog belangrijker is het volgens Patrick dat mensen zijn producten weten te waarderen. ‘Mijn vader was pas tevreden als mensen ons product zó lekker vonden dat ze ook een tweede, derde of vierde fles kochten. Wat dat betreft is er in al die jaren niets veranderd.’
LEUK OM TE WETEN
- Zuidam teelt zelf graan in de buurt van de distilleerderij. Ook het fermenteren, distilleren en bottelen gebeurt in huis.
- Vader Fred distilleerde in de jaren zeventig een wodka van rogge voor eigen gebruik. Ter ere van vader Fred hebben Patrick en Gilbert besloten om deze wodka op de markt te brengen: Dad’s Homemade Vodka.
- Zuidam heeft verschillende gin-varianten, waaronder een Apple Gin en een Cherry Gin. Lekker voor een zomerse dag!
Tekst: Raymond Krul. Beeld: Nick Franken.
DEEL VIA
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien