DE WERELD VAN WHISKY
Whisky, een wonder in een fles. Maar wat maakt whisky tot een van de meest geliefde dranken? We nemen je mee in de wereld van het vloeibare goud.
VAN WASH NAAR WHISKY
De eerste stap is het mouten van de gerst om de korrels te laten ontkiemen. Na een paar dagen in water te hebben gelegen wordt de mout die ontstaan is gedroogd door hete lucht of een droogvloer. Zo komen de enzymen vrij die het zetmeel uiteindelijk omzetten in vergistbare suikers. Tijdens het fermenteren wordt de gist toegevoegd en worden de suikers omgezet in alcohol. De bruine vloeistof die ontstaat, ‘wash’, heeft een alcoholpercentage van 7 tot 9%. Met het distilleren in de befaamde ketels verandert de ‘wash’ in de uiteindelijke ‘spirit’: een heldere vloeistof die rond de 70% alcohol bevat.
WAT IN HET VAT ZIT …
Voordat je de drank whisky mag noemen moet het nog rijpen. En hier doen de bekende whiskyvaten hun entree. De ‘spirit’ gaat, gemengd met water, het eikenhouten vat in. Dit is de plek waar de drank minimaal 3 jaar rijpt tot een eindproduct dat whisky mag worden genoemd. De duur van de rijping en het type vat is per distilleerder en land verschillend. Net als het wel of niet toevoegen van water aan dit eindproduct. Gaat de whisky op vatsterkte, de zogenaamde ‘cask strength’, in de fles, dan zorgt dit voor een totaal andere drank dan een die met water is aangelengd.
WHISKY WOORDENBOEK
- Single malt: betekent dat de whisky uit één distilleerderij komt en alleen uit gerst bestaat. Veel single malts komen uit Schotland.
- Blend: is een mix tussen whisky's van verschillende distilleerderijen en verschillende graansoorten. Maar liefst 90% van alle whisky’s zijn blends.
- Bourbon: is een Amerikaanse whiskey die gemaakt van maïs. Bourbon heeft een zoetere smaak dan andere whisky’s.
- Flavoured whisky: wordt gemengd met een extra smaak, zoals honing, appel of kaneel.
- Peated whisky: wordt gemaakt van gemoute gerst die blootgesteld wordt aan turfrook tijdens het droogproces, wat zorgt voor de uitgesproken rookgeur.
THE BIG FIVE
Zoveel whisky’s, zoveel eigenschappen. Wereldwijd vind je talloze distilleerderijen die hun eigen twist geven aan het eeuwenoude proces. De meeste whiskymakers vind je in ‘the big five’: Schotland, de Verenigde Staten, Japan, Canada en Ierland. Dé plekken om je hart op te halen als whiskyliefhebber en meer te weten te komen over alle karakteristieke eigenschappen die uit een distilleerproces ontstaan. Eye-openers gegarandeerd. Denk je namelijk de leeftijd van je whisky te weten doordat er een jaartal op de fles staat? Stiekem liegen blended whisky’s vaak over hun leeftijd. In een dergelijke whiskyfles vind je een mix van meerdere soorten. Niet eenvoudig daar een leeftijd aan vast te hangen. De oplossing: de leeftijd van de jongste whisky staat op het label.
DEEL VIA
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien