HET LAND VAN DE RIJZENDE WHISKY
Whisky’s uit het land van de rijzende zon winnen jaarlijks grote prijzen. Voor goede whisky moet je dus in Japan zijn. Wat is het geheim van de Japanners?
Japanse whisky’s begonnen ooit als look-a-likes van de Schotse onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Maar inmiddels halen ze de Schotten regelmatig in als het op kwaliteit aankomt.
AAN DE WIEG VAN DE MALTS
Om de befaamde Schotse distilleertechnieken onder de knie te krijgen, stuurt de Settsu Shuzo Company de jonge technisch medewerker Masataka Taketsuru naar Schotland. De interesse in alcoholische dranken kwam bij hem niet uit de lucht vallen: zijn familie was eigenaar van een sake-brouwerij. Masataka studeert scheikunde in Glasgow en werkt bij verschillende distilleerderijen in de Schotse whiskyregio Speyside om de kunst van het whisky maken af te kijken van de meesters. Twee jaar later keert Masataka terug naar Japan met de nodige kennis én met de liefde van zijn leven, de Schotse Rita. Hij gaat werken bij een van de eerste en meest succesvolle whiskybedrijven van Japan: Suntory. Maar zijn droom is een eigen whisky te maken, onafhankelijk van anderen. Uiteindelijk richt hij in 1934 zijn eerste distilleerderij op in Yoichi, op het eiland Hokkaido. Het is het begin van het beroemde whiskymerk Nikka, en de opmars van Japanse whisky. Masataka Taketsuru staat nu – met recht – bekend als ‘de vader van Japanse whisky’.
NOORD EN ZUID
Wat maakt de Japanse whisky tot drank van wereldklasse? Allereerst heeft het eiland Hokkaido veel weg van Schotland. Het is er groen, bergachtig en er heerst een koud en ruig klimaat wat maakt dat de smaak van whisky uit Yoichi overeenkomt met de smaak van Schotse whisky. Een heel andere smaak hebben de Japanse whisky’s die in de veel zuidelijker gelegen distilleerderijen wordt gemaakt. De extreem schone lucht en het zachte en kristalheldere water van het zuiden van Japan zorgen voor unieke whisky’s. Het klimaat is hier te vergelijken met de Amerikaanse staten Tennessee en Kentucky. De hete zomers en strenge winters zorgen ervoor dat de houten vaten, waarin de whisky rijpt, uitzetten bij hitte en krimpen bij kou. De whisky kan zo meer smaak opnemen, het rijpen gaat hierdoor ook sneller dan in Schotland.
JAPANSE EIK
De Japanners danken de smaak van hun whisky niet alleen aan het water en het klimaat. Het unieke karakter van de whisky komt ook door de Mizunara. Deze Japanse eik groeit met name in één bos in het noorden van Japan, en moet minstens 200 jaar oud zijn voordat er vaten van gemaakt kunnen worden. Geduld is in dit geval een schone zaak, en niet voor niets. Het Mizunarahout bevat veel natuurlijke oliën wat zuivere, elegante en verfijnde whisky’s oplevert met smaken van bloesem, honing, bloemen en vanille.
Japanse whisky’s begonnen ooit als look-a-likes van de Schotse onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Maar inmiddels halen ze de Schotten regelmatig in als het op kwaliteit aankomt.
AAN DE WIEG VAN DE MALTS
Om de befaamde Schotse distilleertechnieken onder de knie te krijgen, stuurt de Settsu Shuzo Company de jonge technisch medewerker Masataka Taketsuru naar Schotland. De interesse in alcoholische dranken kwam bij hem niet uit de lucht vallen: zijn familie was eigenaar van een sake-brouwerij. Masataka studeert scheikunde in Glasgow en werkt bij verschillende distilleerderijen in de Schotse whiskyregio Speyside om de kunst van het whisky maken af te kijken van de meesters. Twee jaar later keert Masataka terug naar Japan met de nodige kennis én met de liefde van zijn leven, de Schotse Rita. Hij gaat werken bij een van de eerste en meest succesvolle whiskybedrijven van Japan: Suntory. Maar zijn droom is een eigen whisky te maken, onafhankelijk van anderen. Uiteindelijk richt hij in 1934 zijn eerste distilleerderij op in Yoichi, op het eiland Hokkaido. Het is het begin van het beroemde whiskymerk Nikka, en de opmars van Japanse whisky. Masataka Taketsuru staat nu – met recht – bekend als ‘de vader van Japanse whisky’.
NOORD EN ZUID
Wat maakt de Japanse whisky tot drank van wereldklasse? Allereerst heeft het eiland Hokkaido veel weg van Schotland. Het is er groen, bergachtig en er heerst een koud en ruig klimaat wat maakt dat de smaak van whisky uit Yoichi overeenkomt met de smaak van Schotse whisky. Een heel andere smaak hebben de Japanse whisky’s die in de veel zuidelijker gelegen distilleerderijen wordt gemaakt. De extreem schone lucht en het zachte en kristalheldere water van het zuiden van Japan zorgen voor unieke whisky’s. Het klimaat is hier te vergelijken met de Amerikaanse staten Tennessee en Kentucky. De hete zomers en strenge winters zorgen ervoor dat de houten vaten, waarin de whisky rijpt, uitzetten bij hitte en krimpen bij kou. De whisky kan zo meer smaak opnemen, het rijpen gaat hierdoor ook sneller dan in Schotland.
JAPANSE EIK
De Japanners danken de smaak van hun whisky niet alleen aan het water en het klimaat. Het unieke karakter van de whisky komt ook door de Mizunara. Deze Japanse eik groeit met name in één bos in het noorden van Japan, en moet minstens 200 jaar oud zijn voordat er vaten van gemaakt kunnen worden. Geduld is in dit geval een schone zaak, en niet voor niets. Het Mizunarahout bevat veel natuurlijke oliën wat zuivere, elegante en verfijnde whisky’s oplevert met smaken van bloesem, honing, bloemen en vanille.
GROTE SPELER
Door al deze gunstige factoren is de Japanse whisky booming. De vraag vanuit Amerika en Europa neemt razendsnel toe als in 2001 het Amerikaanse Whisky Magazine een whisky van Nikka uitroept tot ‘Best of the Best’. Sindsdien doet Japan mee aan de top. Met elf distilleerderijen is het nu het derde grootste whiskyland, na Schotland en de Verenigde Staten. Van beginner uitgegroeid tot grote speler en dus een geduchte concurrent op de whiskymarkt.
TRADITIES
In Japan zijn hiërarchie en tradities belangrijker dan in Europa. Zo geldt de regel dat iemand zich altijd ondergeschikt opstelt aan een ander die hoger in rang staat. Ook tijdens het drinken van whisky laat men dit zien. Proosten met de baas? Om respect te tonen houd je je linkerhand onder het glas en klink je jouw whiskyglas tegen de onderkant van zijn of haar whiskyglas. Kanpai!
GROTE SPELER
Door al deze gunstige factoren is de Japanse whisky booming. De vraag vanuit Amerika en Europa neemt razendsnel toe als in 2001 het Amerikaanse Whisky Magazine een whisky van Nikka uitroept tot ‘Best of the Best’. Sindsdien doet Japan mee aan de top. Met elf distilleerderijen is het nu het derde grootste whiskyland, na Schotland en de Verenigde Staten. Van beginner uitgegroeid tot grote speler en dus een geduchte concurrent op de whiskymarkt.
TRADITIES
In Japan zijn hiërarchie en tradities belangrijker dan in Europa. Zo geldt de regel dat iemand zich altijd ondergeschikt opstelt aan een ander die hoger in rang staat. Ook tijdens het drinken van whisky laat men dit zien. Proosten met de baas? Om respect te tonen houd je je linkerhand onder het glas en klink je jouw whiskyglas tegen de onderkant van zijn of haar whiskyglas. Kanpai!
DEEL VIA
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien