OVER DE MAKER
EEN KIJKJE BIJ HIGHLAND PARK
De Orkney-eilanden worden niet voor niets de beste plek van Schotland genoemd. Hier maakt Highland Park volgens 225 jaar oude tradities een van 's werelds beste single malt whisky's.
OVER DE MAKER
EEN KIJKJE BIJ HIGHLAND PARK
De Orkney-eilanden worden niet voor niets de beste plek van Schotland genoemd. Hier maakt Highland Park volgens 225 jaar oude tradities een van 's werelds beste single malt whisky's.
Zeg je Orkney, dan zeg je wind, steile kliffen en mythische verhalen. Deze onbekende eilandengroep, op ongeveer 20 kilometer van het noordelijkste puntje van het Schotse vasteland, bestaat uit zo’n 70 eilanden. Slechts 20 zijn er bewoond. Op Mainland, het grootste eiland, vind je de distilleerderij Highland Park. Gelegen op een heuvel net buiten het stadje Kirkwall worden hier de sinds 1798 unieke whisky’s gemaakt.
UNIEK, ROKERIG AROMA
Op de afgelegen eilanden, ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en de Noordzee, kan het er ruig aan toe gaan. Golven beuken op de rotsen, stormen razen regelmatig over de eilanden. Veel bomen vind je er dan ook niet, maar op de veengronden groeit des te meer geurende heide. Al deze elementen creëren een harmonieuze whisky.
TURF & MOUT
Behalve als de noordelijkst gelegen distilleerderij staat Highland Park ook bekend om zijn oude tradities. Een daarvan is het stoken van de gerst op 4000 jaar oude turf. Op slechts 11 kilometer van de distilleerderij wordt deze met de hand gestoken op Hobbister Moor. Deze compacte turf bevat veel heide en brandt langzaam en intens waardoor het complexe, bloemige aroma Highland Park zijn unieke evenwichtige en rokerige zoetheid geeft.
Het is ook een van de weinige distilleerderijen die hun mout nog met de hand keert. Elke acht uur, zeven dagen per week. Het resultaat? De juiste hoeveelheid vocht (5%) én de gerst kan de intense aromatische turfrook volledig opnemen.
KETELS & VATEN
Highland Park beschikt over 2 'wash stills', 2 distilleerketels en een robuuste koperen en messing 'spirit safe'. In tegenstelling tot de meeste distilleerketels hebben deze ramen, zodat de borrelende vloeistof binnenin goed in de gaten kan worden gehouden. Ook besteden ze bij Highland Park veel aandacht aan de vaten waarin de whisky rijpt: alleen de beste eikenhouten sherryvaten uit Jerez in Zuid-Spanje.
KOELE RIJPING
Om whisky perfect te laten rijpen heb je niet alleen geduld nodig, maar ook een ellenlange winter! Gelukkig is dat op de stormachtige eilanden van Orkney geen probleem. Hier worden de kustlijnen voortdurend overspoeld door golven. De winters zijn er donker en lang en toch is het klimaat verrassend mild door het opwarmende effect van de golfstroom. Dus hoewel het klimaat regelmatig op hol slaat, blijft de temperatuur stabiel tussen de 2°C en 16°C. En laat dat nou net perfect zijn voor de lange, koele en gelijkmatige rijping van de whisky die ligt opgeslagen in de beschermende magazijnen op het eiland. Door de stabiele temperatuur verdampt er ook minder alcohol. Dus minder ‘angel’s share’, zoals dat wordt genoemd.
SELECTIE VAN DE BESTE VATEN
Veel andere distilleerderijen zien het harmoniseren van de vaten als een extraatje, bij Highland Park is het noodzaak. Voor elke batch whisky die wordt geproduceerd, selecteert de meester-whiskymaker tot 150 vaten die hij samenbrengt. Voordat de whisky gebotteld wordt, rust die nieuwe combinatie nog minstens een maand op deze vaten en versmelten de smaken van de verschillende whisky's. De intense balans, de volle ronde smaak en de lange, bevredigende afdronk die de whisky dan krijgt, is kenmerkend voor Highland Park. Zie het een beetje als een stevige soep die je laat sudderen op een zacht vuurtje zodat de smaken de tijd krijgen om samen te komen en in te trekken.
Combineer de whisky’s met stevige gegrilde gerechten en bijzondere smaken
HIGHLAND PARK BIJ JOU THUIS
De 12 jaar oude whisky is een van paradepaardjes van Highland Park. De amberkleurige whisky heeft smaken van heidehoning, rijke vruchtencake, winterse specerijen, sinaasappel en turfrook. Lekker bij … Hertenbiefstuk, lamsvlees, chocolade-gemberkoekjes, zachte kazen zoals brie. Maar ook sushi met wasabi of gegrilde sint-jakobsschelpen maken een mooie pairing bij deze whisky.
PRIJSWINNENDE PAIRINGS
Een uitblinker: de 18 jaar oude whisky van Highland Park is een echte prijswinnaar, met zowel een gouden als een ultieme aanbeveling (met een score van 96) in de 2021 International Spirits Challenge. Met tonen van rijke vanillecrème doordrenkt met warme winterkruiden, de geur van zongerijpte citroenen geglazuurd met zoete heidehoning en aromatische turfrook. Lekker bij … sterke smaken als gegrilde lamskoteletten met verse munt of een romige blauwaderkaas. Een stevige vis als zwaardvis gekookt met Indiase kruiden. Kardemom en gember zijn verrassend lekkere combinaties bij deze whisky. Of kies voor vleeswaren met gemberchutney of een dessert met citrusvruchten.
DEEL VIA
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien