WHISKY PROEVEN IN 6 STAPPEN
Welke whisky past bij jou? Er is maar één manier om dat te ontdekken, en dat is proeven. Met deze 6 stappen bepaal je jouw smaak en favoriet.
KIES HET JUISTE GLAS
Whiskykenners zweren bij een tulpvormig glas met voet. De spits toelopende mond van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s beter en geconcentreerder in het glas blijven. Zo proef en ruik je makkelijker.
WEL OF GEEN WATER TOEVOEGEN?
Dat is een kwestie van smaak. Volgens velen moet je whisky proeven zoals de distilleerderij hem gemaakt heeft, dus zonder water en ijs. Als je water toevoegt, 1 tot 5 druppels is al genoeg, komen nieuwe geuren vrij. Zeker whisky’s met een alcoholpercentage van 60% of hoger kun je verdunnen met water. Het hoge percentage kan de smaakpapillen namelijk verlammen waardoor je minder goed proeft. Drink je whisky graag ‘on the rocks’? Vooral doen. Maar om goed te kunnen proeven en ruiken is het een no go. Door het ijs daalt de temperatuur van de whisky en dat zorgt ervoor dat de aroma’s niet goed vrijkomen.
WHISKY VOORVERWARMEN
De aroma’s komen goed los als je de whisky eerst verwarmt. Dat doe je door de onderkant van het glas in je handpalm te houden en met de andere hand de bovenkant van het glas te bedekken. Draai nu de whisky rustig rond in het glas.
EEN WHISKYNEUS HALEN
Net als bij wijnproeven is je neus belangrijk. Maar om nu meteen met je neus in het glas ie duiken, dat is niet de bedoeling. Zet het glas tegen je bovenlip en ruik aan de whisky (met mond open mag). De eerste reuk bevat meestal nog veel alcohol, ruik daarom een paar keer om de geuren te herkennen. De meest voorkomende geuren in whisky zijn mout, turf, eikenhout, bloemen, heide en citrusfruit.
EEN BEETJE ‘KAUWEN’
En dan is het tijd om te proeven! Neem een klein slokje, laat dat door je mond gaan en probeer er een beetje op te ‘kauwen’. De whisky kan zoet, droog of rokerig smaken, afhankelijk van je keuze, en je kan ook vruchten, specerijen, noten of bijvoorbeeld gember proeven.
AFDRONK VAN WHISKY
Klaar met proeven? Je kunt de whisky dan gewoon doorslikken. En dat brandigere gevoel en de smaak daarna? Dat heet de afdronk. Hoe langer de afdronk, hoe sterker het karakter van de whisky.
DEEL VIA
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien
© 2023 Gall & Gall Algemene voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid
< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien